Tchajwanský exprezident navštíví pevninskou Čínu

Ma Ying-jeou a jeho opoziční strana Kuomintang chtějí snížit napětí mezi dvěma pobřežími úžiny.

Dave DeCamp - antiwar.com - 20. března 2023

Bývalý tchajwanský prezident Ma Ying-jeou povede příští týden delegaci do pevninské Číny, aby se pokusil zlepšit vztahy mezi dvěma pobřežími, zatímco napětí v regionu roste.

Půjde o historickou cestu, neboť žádný tchajwanský prezident, ať už bývalý nebo současný, nenavštívil Čínu od doby, kdy se Čankajšek a jeho Kuomintang (KMT) uchýlili na Tchajwan v roce 1949 po porážce v občanské válce proti Komunistické straně Číny.

KMT je dnes hlavní opoziční stranou a upřednostňuje přátelštější vztahy s Pekingem než vládnoucí Demokratická pokroková strana (DPP). DPP a prezidentka Tsai Ing-wen podnikly kroky k výraznému posílení vazeb s USA, což vedlo ke zvýšení čínského vojenského tlaku na ostrov, čímž se konflikt stal mnohem pravděpodobnějším.

Ma, který byl prezidentem v letech 2008-2016, je stále vysokým představitelem KMT. Výkonný ředitel Maovy nadace Hsiao Hsu-tsen uvedl, že by mělo dojít k větší výměně názorů mezi oběma stranami Tchajwanské úžiny.

"Místo nákupu dalších zbraní by bylo lepší zvýšit výměnu mezi mladými lidmi na obou stranách Tchajwanské úžiny," řekl Hsiao podle listu South China Morning Post. "Čím více budou schopni podporovat své přátelství, tím menší bude riziko."

Hsiao dodal, že Ma se domnívá, že politika DPP pouze zvyšuje pravděpodobnost války. Maova návštěva v Číně se zaměří na podporu výměn mládeže a vzdání pocty jeho předkům.

DPP Maa za jeho záměr navštívit pevninskou Čínu ostře kritizovala. "Bývalý prezident Ma zcela ignoruje skutečnost, že čínští komunisté na nás nadále zvyšují tlak, zesilují vojenské hrozby a mezinárodně nás izolují," uvedl mluvčí DPP Čang Čchih-chao.

Podle cestovního plánu Ma neplánuje navštívit Peking a nemá v plánu setkat se s vysokými čínskými představiteli, nevyloučil však setkání s místními úředníky. V Číně bude od 27. března 12 dní a povede delegaci studentů a bývalých úředníků.

Příští prezidentské volby na Tchajwanu se budou konat v lednu 2024. Jejich výsledek by mohl mít zásadní dopad na vztahy mezi USA a Tchaj-wanem, neboť vítězství KMT by pravděpodobně znamenalo, že Tchaj-pej bude usilovat o zlepšení vztahů s Pekingem.


dave_decamp redaktor zpráv  Antiwar

Odkaz: https://news.antiwar.com/2023/03/20/former-taiwanese-president-to-make-historic-visit-to-mainland-china/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fidel Castro: Nezbytná předmluva Bolivijského deníku

Roger Waters: Pravda nás osvobodí

CIA a antikomunismus Frankfurtské školy