Saúdské odmítnutí Credit Suisse a skutečné sázky

Pasquale Cicalese

Píšu to už několik dní, je třeba Saúdům rozumět.

Saúdské odmítnutí intervence na podporu Credit Suisse, kvůli kterému se dnes trhy zhroutily, představuje, jak říká můj přítel Sergio Calzolari, "kvantový skok v globální konfrontaci, krok jedinečné mocnosti, větší než Dvojčata.

Saúdové říkají: chtěli jste se zmocnit ruských měnových rezerv, teď si vybudujeme vlastní pokladnu a opustíme západní finanční trhy. Pokud v tuto chvíli Američané nepřivedou Saúdy k mírnějším řešením, konfrontace se urychlí. Dnešní událost totiž přichází několik dní po íránsko-saúdské dohodě s čínským zprostředkováním a ruském převzetí Bachmutu. Nevíme, jak budou reagovat Anglosasové, rozhodně prohráli.

Zda budou reagovat rozumně, nebo nerozumně, není známo. Pravděpodobně to druhé, mezi neocony, protestanty, neoconskými katolíky a anglosaskými zednářskými kruhy, které jsou všechny přesvědčeny, že jsou na straně "dobra", by reakce mohla být zuřivá".

Dodávám: od loňského října nevíme, zda a za kolik Číňané prodali americké státní dluhopisy, to se dozvíme v příštích týdnech. Pokud ano, obchodní, finanční válku Anglosasové prohráli. Budou chtít světovou válku. Mezitím trhají Evropu na kusy. Sergio Calzolari komentuje: "Saúdský krok, inspirovaný velkými čínskými a ruskými hráči, je mistrovským dílem geopolitické inteligence.

V propojeném světě nemůže existovat lepší šach mat krále.

A král to chápe.

Šach mat se nyní rozhodně konat nebude.

Možná nastane pat.

Nebo možná...

Ode dneška držím palce.

Saúdský tah šach je ohromným urychlovačem směrem k multipolaritě. Ale také směrem k možnému šílenství progresivní nadnárodní vládnoucí třídy dosud NIKDY tak odtržené od svých národů.

Šílenství těchto nových smrtonosných kočí nemá v kapitalistických dějinách obdoby.

Jsou to šílenci, vyznavači sekulárního náboženství trhu a technologie, kteří vládnou fanatickým nacistickým šílencům.

A tak se může stát cokoli." Zde je nejnovější údaj. V září Čína přímo držela americké státní dluhopisy v hodnotě 901 miliard USD. Nyní je to 867. Po splatnosti se prakticky neobnovují. Japonci dělají totéž, zatímco Belgie je navyšuje o 25 miliard. Čistá zahraniční finanční pozice USA se zlepšuje, a to z jednoho prostého důvodu, věřitelé vybírají peníze, a proto se dluh snižuje, protože je menší zahraniční expozice. Nevíme, kdo financuje federální deficit, monstrózní obchodní deficit, samotnou čistou zahraniční finanční pozici. Pravděpodobně tytéž americké banky, podléhající však, stejně jako tytéž evropské banky, v příštích měsících kapitálovým ztrátám v důsledku rostoucích sazeb, které se musí v příštích čtvrtletích projevit v bilanci. Nevíme, zda a jak moc jsou evropské banky vystaveny expozici vůči Credit Suisse, zeptala se jich dnes ECB.

Dnešní krok Saúdské Arábie jistě způsobí obrovský otřes, přetřásání mezinárodních vztahů. Skutečnost, že Írán i Saúdská Arábie požádaly o vstup do BRICS, je pozoruhodná zpráva. Buduje se svět, starý svět leze ze zoufalství do vojenského aparátu, je to pro něj nebezpečné, ale přetřásání světa nezastaví ani válka. Stále naléhavěji je potřeba uvědomění proti posílání zbraní, proti NATO, proti EU. Naše suverenita je stále naléhavější, než námi globální zemětřesení otřese úplně.


Autor je ekonom

Zdroj: https://www.lantidiplomatico.it/dettnews-il_rifiuto_saudita_a_credit_suisse_e_la_vera_posta_in_gioco/29785_49060/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fidel Castro: Nezbytná předmluva Bolivijského deníku

Roger Waters: Pravda nás osvobodí

CIA a antikomunismus Frankfurtské školy